top of page
  • Kari

Kraftens kraftKraft, en livgivende og nærende styrkedrikk. Den kan brukes til å lage supper, sauser eller bare drikke den. Å koke kraft begynte jeg med da min reise mot et friskere liv begynte i 2021. Jeg visste at kraft var godt for magen, tarmfloraen, ledd, immunforsvar, ja i bunn og grunn, for hele kroppen.


Å starte dagen med en kopp med varm kraft, med litt godt salt og en dæsj kayennepepper, er et skikkelig nærende og godt morgenrituale. Å gi tarmen den næringen den trenger, er noe som vi alle bør gjøre. Forskningen viser at 80% av immunforsvaret vårt sitter i tarmen, så det å sørge for optimal tarmflora er noe av det aller viktigste du kan gjøre for deg selv.

Hvorfor er det viktig å få i seg kraft lurer du kanskje på? Jo, det inneholder aminosyrer, masse godt fett, mineraler og annet som forbedrer fordøyelsen. Det er styrkende for skjelettet og muskler, forebygger sykdom, gir deg krefter og energi, hud/muskler/sener/brusk/bindevev har veldig godt av alt det kraften har å by på, så med andre ord; Drikk kraft!

Det høres kanskje veldig styrete ut og koke kraft, men det kan jeg skrive under på at det ikke er. Jeg syntes det virket veldig skremmende å prøve, men da jeg først hoppet i det, da skjønte jeg at dette var noe jeg burde ha begynt med for lenge siden.


Jeg kjøpte kraftbein (dette får du i frysedisken på de fleste butikker eller mange helsekoster har også begynt å selge dette). Jeg bruker stort sett storfe, men de gangene jeg lager kyllingkraft kjøper jeg et kyllingskrog (du kan også bruke skroget av en hel kylling hvis du har lagd dette til middag. IKKE kast skroget, men kok kraft på det) og så bruker jeg også kyllingføtter (ja, jeg vet...det er skikkelig creepy, men det er her det sitter store mengder kollagen, så lukk øynene og tenk på alle helsefordelene du får). Ha alt i en stor kjele, tilsett litt løk, noen gulrøtter, selleri....hva enn du måtte ha (jeg pleier å ta vare på avkapp fra grønnsaker som jeg bruker i maten og har en egen pose i fryseren hvor jeg samler opp avkapp, så har jeg alltid kraft-grønnsaker klart til bruk), noen pepperkorn og så en skvett med eplesidereddik. Dette er lurt å ha i da det hjelper å trekke ut næringen fra bena og ut i kraften. Jeg pleier ikke å krydre kraften, da jeg bruker den i sauser og supper som uansett blir krydret, men det er smak og behag. Så er det bare å sette det på kok. Når det koker opp, vil det dannes et lag med skum. Dette tar du enkelt bort med en skje. Så lar du det koke og koke og koke og koke. For ja, kokingen tar litt tid. Ideelt bør det koke i 24 timer, men for mange vil dette ikke la seg gjennomføre, så da tenker jeg at det går an å korte ned på tiden. Jeg har også satt kjelen i ovnen på 90 grader og latt den stå der, det funker som bare det. Bare sørg for at du koker den opp på platetoppen først, så sett den inn i ovnen.

I fjor fikk jeg en crockpot med trykkoker-funksjon, så nå hiver jeg alt oppi der og setter den på 1 t 45 min og vipps, så er den ferdig. En ny verden.

Når kraften er kokt, har jeg den over i diverse norgesglass og gamle syltetøyglass jeg har. Hummer og kanari der, men det funker. Så rett i fryseren og så er jeg klar for å lage supper når som helst.


Hvis dette ble litt i overkant av hva du tenker er gjennomførbart for deg, skal jeg komme med et supert tips: KJØP FERDIG! Det er et norsk firma som heter The Broth company https://brothcompany.no som lager drikkeklar kraft ( grønnsakskraft, kyllingkraft og storfekraft). Disse har jeg brukt i perioder hvor jeg ikke har hatt tid til å lage kraft, eller bare ønsker å ha stående i kjøkkenskapet til passende anledninger. De kommer i små "melkekartonger", så er ypperlige å ha på lager. Ikke alle har stor fryser eller plass i fryseren til masse kraftlagring, så da er disse perfekte for deg.


Det jeg brenner for, er at DU skal kunne gjennomføre endringer på en enklest mulig måte. Det hjelper ikke om JEG synes det er lett, hvis du synes det blir helt håpløst å få til. Da er det bedre å gå for enklere løsninger, men som vil gi deg de SAMME helsefordelene. DET er tross alt det viktigste. Men, hvis du synes at dette høres ut som noe du vil teste ut, så anbefaler jeg virkelig å bare hoppe i det.


Lykke til!

Varm klem fra Kari

59 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


  • Instagram
bottom of page