top of page
  • Kari

Velkommen!Velkommen til denne bloggen og det jeg håper kan være en blogg som vil inspirere deg til å gjøre gode valg for å fremme god helse. Her vil jeg dele min historie, dele oppskrifter og dele mye av hvordan jeg mentalt har jobbet gjennom det å stå i alvorlig sykdom over så mange år. Det mentale aspektet er noe som kan brukes av alle i utfordrende situasjoner, enten du er toppidrettsutøver, student eller pensjonist. Måten vi velger å forholde oss til livet på, er helt avgjørende. Det å kjenne på kroppen hvordan man kan snu en forferdelig dag til å bli noe positivt, er noe av det beste som finnes. Og det er mulig for oss alle.


Mitt navn er Kari og jeg er godt gift med Anders og vi har valpen Tassen. Etter å ha vært kronisk syk i 20 år, har jeg endelig funnet noe som har hjulpet meg med å komme meg ut av mørket jeg har levd i så mange år. Det har vært, og er fremdeles, en krevende prosess, men jeg har snudd livet mitt helt rundt og jeg pleier å si at jeg er et vandrende mirakel. Det er i hvert fall slik jeg føler meg selv. Min reise for å finne en vei mot bedre helse, har vært svært brokete, med mange prøvelser, mye motgang, testing, feiling og tilbakeslag. Men det har også vært en enormt bratt læringskurve, som har gjort at jeg i dag har stor kunnskap om svært mange ting innenfor hva som kan skape god helse for nettopp deg og meg. Det sier seg kanskje selv, men som så mange andre som finner en vei "ut", involverer det å ta et steg ut av det norske helsevesenet og inn i det som mange kaller den alternative verdenen. For meg var det som å komme hjem. Endelig fant jeg det som uttrykte det jeg har hatt inni meg hele tiden, men ikke visste at jeg kunne bruke. Det å gå tilbake til røttene, til det opprinnelige, til oss selv som mennesker. Det å la kroppen få snakke, fortelle meg hva den trenger. Og lytte. Lytte til det kroppen har prøvd å fortelle meg i alle år, men som jeg ikke har oppfattet. Vi sier jo gjerne at "det er viktig å lytte til kroppen" ,men hvor mange er det som egentlig gjør det? For i dagens samfunn skal vi ikke lytte til kroppen. Vi skal "kjøre på", mestre og prestere. Til enhver tid. Ikke én gang er det noen som sier at vi skal stoppe opp, lytte til kroppen, gi kroppen det den trenger, gi oss selv tid til refleksjon og meditasjon, Nei, det hører ingen steds hjemme i vår tid. Men jeg tror det er i ferd med å endres. Stadig flere kjenner på kroppen at tiden ikke strekker til eller forventingene ikke passer med hva som faktisk er mulig å få til. Samfunnet forventer at vi skal passe inn i en A4-boks, mens de fleste av oss ikke er i nærheten av å være A4. Vi har bare prøvd så inderlig vel å være det i så mange år at det til slutt blir helt umulig og kroppen sier stopp. For enkelte kan dette føre til sykdom og ødelagte liv.


Det er mange grunner til at en kropp sier stopp. Det trenger ikke være at "det blir for mye". For mange kan det skyldes årevis med neglisjering av egne behov, fravær av riktig næringsstoffer, stress og dårlige relasjoner. For andre kan miljøgifter, tungmetaller, virusinfeksjoner, inflammasjon etc skape ubalanse. Men hva har alt dette til felles; jo, kroppen greier til slutt ikke å håndtere alt dette. Et eller annet sted i kroppen, sier det bare stopp og det får en rekke konsekvenser som for mange blir en kronisk situasjon som de bærer med seg resten av livet. Men hva hvis det er mulig å komme seg ut av dette? hva hvis det er mulig å bedre situasjonen man befinner seg i?. Hva hvis.....?.


Jeg fikk beskjed uttalige ganger at jeg bare måtte leve med min sykdom og innfinne meg med det. Men det gjorde jeg aldri. Ikke en eneste gang tenkte jeg at "dette er slik det skal være, jeg må bare gjøre det beste ut av det". Jeg har hatt en evne til å ikke falle til ro med det jeg ble fortalt, Jeg har visst inni meg fra dag 1, at jeg kom til å finne en vei ut, jeg visste bare ikke hvordan eller når. Det er klart, 20 år i en sånn tankegang er ikke lett, men jeg er her for si at DET ER MULIG!. DU har mulighet til å endre ditt liv, når som helst, Uansett hva det måtte være. Enten det er små steg eller store steg. Vi kan alle gjøre NOE for å forbedre våre liv. Enten du sliter med sykdom eller andre ting. Men det å ta aktive grep, ta kontroll over eget liv og begynne å stille spørsmål. Ikke godta alt du blir fortalt av informasjon, men sjekk opp selv. Se om det finnes andre alternativer, andre veier å gå. Hva hvis i stedet for en medisin, du kan gjøre helt enkle grep for å ta kontroll over ditt eget liv og SLIPPE medisiner? Hva hvis ved å endre kostholdet ditt, du kan dempe inflammasjonen i kroppen og gi deg selv bedre livskvalitet? Hva hvis du er kun få grep fra å fri deg fra noe som holder deg tilbake? HVA HVIS?


Etter mange år med kronisk sykdom, har jeg brukt store deler av min tid på å gjøre research på alt som har med å optimalisere helse å gjøre, teste utallige dietter, kosttilskudd, behandlinger osv. Dette har gjort at jeg i dag sitter på erfaring og kunnskap om hva som kan hjelpe for å få en kropp i balanse. Enten det er å bruke mat som medisin, kosttilskudd, urter, mentale redskaper, alternative behandlingsformer og det å stå trygt i den personen vi er ment til å være.

Jeg har vært så heldig at jeg har funnet min vei ut av det livet jeg levde i så mange år. Jeg har fått en ny start, Livet 2.0 som jeg kaller det. Jeg opplevde at helsevesenet ikke hadde noe å tilby meg annet enn "status quo", noe som for meg ikke var aktuelt. Jeg har testet de fleste dietter, kosttilskudd, behandlinger av både konvensjonell og ukonvensjonell art, til jeg til slutt fant det som passet for meg i 2021.

Min vei inneholdt en streng diett, "alternative" behandlinger som dyttet kroppen min over i rett spor igjen og enorme mengder med selvutvikling og endring av tankemønstre og begrensninger jeg hadde lagt på meg selv. Dette er dype ting å jobbe med, men det å gjøre jobben, uansett hvor tøft det måtte være, vil være verdt det. Det kan jeg garantere deg.

Jeg gikk inn i mørket som én person og så kom jeg ut i lyset som en annen person. Det rare er at den personen jeg er i dag, er den jeg var ment til å være hele tiden. Jeg bare visste det ikke de første 40 årene av mitt liv. NÅ vet jeg og jeg kan skape meg det livet som jeg alltid har ønsket meg.


Det å endre seg, er lov. Vi kan endre oss, endre mening om ting, endre livssyn, endre politiske standpunkt, endre ALT med oss selv. Det er IKKE skummelt. Det å lytte innover i oss selv, ikke bare hva du har blitt lært opp til av omgivelsene rundt deg og samfunnet generelt, er helt essensielt for oss mennesker. Det å tørre å tenke selv, stille spørsmål ved alt vi omgir oss med, være nysgjerrig og ikke frykte at sannheten kan være for vanskelig å forholde seg til. "Sannheten vil sette deg fri" er det jo noe som heter. Sannheten om deg selv, dine handlingsmønstre, din oppvekst, dine relasjoner, din helse, ja alt som handler om DEG og DITT liv.

Det er lov å si NEI. Dette har det tatt meg mange år å lære, men når du først begynner å sette grenser for deg selv, så kjenner du fort når du går på akkord med hva som er greit for deg selv. Å ha tydelige grenser for hva som er greit for deg, er noe av det viktigste jeg har tatt til meg. Jeg liker godt beskjeden vi får på flyet før det tar av om at vi må ta på vår EGEN oksygenmaske først, FØR vi hjelper de ved siden av. Du får ikke hjulpet de ved siden av, hvis du ikke hjelper deg selv først. Dette er så ufattelig viktig og det kan være fint å minne seg selv på det innimellom når livet blir litt "mye".


Denne bloggen håper jeg kan vise hva som er mulig å få til, kanskje til og med inspirer nettop deg til å gjøre endringer eller prøve noe nytt. Du vet aldri, men hva hvis det vil hjelpe? En indre driv, en livsoppgave om man vil, er så viktig i en sånn prosess. (Dette er noe jeg skal skrive om litt senere, da det krever større plass) .En viten om at det vil bli bedre, bare man ikke gir opp. Det kommer selvsagt ikke av seg selv. Det å "vente på bedre tider", vil ikke føre deg dit du vil. Det vil bare føre deg til der du er akkurat nå. Å ta grep, sette seg selv i førersete og ta kontrollen over ditt eget liv, er helt nødvendig. Vi må slutte å legge ansvaret for våre egne liv over på andre. Vente på at legen din skal kurere deg, finne opp en magisk pille som fjerner alle dine problemer, vente på forskning som kanskje aldri kommer i mål, forvente at samfunnet skal fikse dine problemer, vente på at "noe" utenfor deg selv skal endres. Det vil mest sannsynlig ikke skje og det eneste det fører med seg, er at du aldri vil komme deg dit du ønsker. Dette livet vi har fått tildelt, det må vi ikke skusle bort. Vi må leve, virkelig LEVE!


Varm klem fra Kari


283 visninger5 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Yin yoga

5 Comments


irenli
Sep 01, 2023

Er imponert over at du "tok grep," som du sier det. Det å komme dit at man klarer daglig lytte innover og virkelig kjenne etter hva kroppen sier, det skjer ikke av seg selv. Det er nesten litt hardt og sårt å finne ut at "jeg har ansvaret," "vi kan ikke gjøre mer for deg," til å anerkjenne smertene, den udugelige kroppen som ikke orker noe og starte reisen mot et friskere liv. Du må ha vært modig på din reise. Det blir spennende å lese mer om veien din og det du har plukket med deg.

Klem fra Iren

Like
Kari
Oct 26, 2023
Replying to

Ikke glem at kroppen din er ikke udugelig. Den gjør alt den kan for deg. Å snu tanken mot at kroppen din er en skikkelig "råtass" som holder oss i live til tross for store utfordringer, kan være gull. Den gir seg ikke, men jobber på. Takk kroppen for det harde arbeidet den gjør. Den vil deg vel, den bare har mye å "styre på med"❤️. Jeg heier på deg Iren.

Like

kberbom
Aug 24, 2023

Det var så hyggelig å lese at det nå går bra med deg! Jeg ønsker deg alt godt og heier videre. klem fra Kristine Berbom

Like

helle.refsum
Aug 22, 2023

🙏❤️

Like

Kari Elisabeth Haug
Kari Elisabeth Haug
Aug 21, 2023

For en historie du har å dele, Kari. Og hvilken jobb du har gjort! For deg selv og for oss alle! Jeg er takknemlig for å kunne følge deg! God klem ❤️

Like
  • Instagram
bottom of page